Bra kurser i dragspel

Kurser för alla dragspelsnyfikna

Det finns många olika dragspelskurser för dig som är intresserad, oavsett om du redan kan spela eller är helt ny. Främst arrangeras kurserna genom föreningar som ABF och Medborgarskolan men för dig som vill ha mer individuell undervisning har Sveriges Dragspelares Riksförbund en lista på dragspelslärare runtom i Sverige.

Dags att spela en liten trudelutt?

Har du kanske ärvt ett gammalt dragspel? Kanske har du bara intresse av att lära dig spela det fascinerande instrument? Det är något jag själv kan bli sugen på, inte bara för att det är ett sådant viktigt instrument för folkmusik utan även för att det är min farfars favoritinstrument. Oavsett vad som har fått dig att vilja lära dig att spela dragspel så finns det många möjligheter att göra detta. Det finns dragspelskurser både för den som vill lära sig online och för den som vill gå en traditionell kurs.

Dragspelskurser på plats

ABF Borlänge har en dragspelskurs som arrangeras tillsammans med PRO. Det finns ingen avgift för de 11 kurstillfällena så länge du har med dig ett dragspel att spela på.

ABF Göteborg har flera olika dragspelskurser. Det finns en kurs som riktar sig specifikt till nybörjare som börjar på nivå 1 men även en kurs som kombinerar nybörjarna med nivå 2. Resten av ABFs dragspelskurser i Göteborg ligger på nivå 3, 5, 7, 9 och 10. Oavsett nivå har varje kurs 10 kurstillfällen som kostar 1600 kronor. Även här behöver du ta med dig ett eget instrument.

Folkuniversitetet i Trollhättan har en dragspelskurs för både nybörjare och personer som spelat tidigare. I gruppen undervisas du tillsammans i en grupp men varje deltagare utgår från sin nivå. Därför ser kursen lite annorlunda ut för varje deltagare, beroende på om du har tidigare erfarenhet eller ej. Det är en kurs med 8 kurstillfällen med ett pris på 1250 kronor. För att delta i kursen måste du ha ett eget dragspel att spela på.

Medborgarskolan erbjuder kurser i flera olika städer. Kurserna varierar både i nivå och utformning; det finns både gruppundervisning och individuell undervisning.

Sveriges Dragspelares Riksförbund har en utförlig lista på dragspelslärare runtom i Sverige och erbjuder därmed flest valmöjligheter rent geografiskt. Deras lista inkluderar dragspelslärare i storstäder som Stockholm och Göteborg, mellanstora städer som Örebro och Västerås samt mindre städer som Orsa och Höör. Här finns även en stor variation gällande undervisningsform.

Dragspelskurser på distans

ABFs onlinekurser i dragspel fokuserar på folkmusik. De är öppna för alla nivåer och arrangeras över Zoom under 6 kurstillfällen. Under varje tillfälle går gruppen igenom en klassisk låt från olika länder med rik folkmusiktradition som Sverige och USA, Frankrike samt Storbritannien.

Även Medborgarskolan erbjuder en distanskurs för dig som helst vill delta hemifrån. Den består av 28 kursbrev där du får lära dig att spela dragspel från grunden. Varje kursbrev kostar 169 kronor (inklusive porto och expo avg.) och kommer en gång i månaden.

Dragspelskurser på egen hand

Dragspelskola.se erbjuder ett kurspaket som består av en lärobok med tillhörande CD. I kursen ingår både låtar för nybörjare där du får lära dig att spela steg-för-steg till mer avancerade låtar för dig som redan har spelat eller som senare vill ha en större utmaning.

Dragspel.nu erbjuder en digital kurs som kombinerar läroboken med en videokurs. De erbjuder kurser från nybörjarnivå till fortsättningsnivå men även kurser baserade på tema för de som vill bygga på sina färdigheter.

Övriga tips

För dig som vill lära dig på egen hand, i din egen takt och helst gratis är Youtube kanske det bästa alternativet. Det finns en mängd olika videoklipp att kolla på, men det passar nog främst för dig som redan kan spela dragspel åtminstone i viss mån. För dig som är barn eller ungdom finns ofta möjligheten att gå dragspelskurs genom Kulturskolan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *